tel
Lody

Kaloryczność lodów można obniżyć między innymi poprzez :

- redukcję tłuszczu, używając zamienników tłuszczu,
- redukcję cukru, dzięki zamiennikom cukru

 

W zależności od rodzajów lodów, zawartości suchej masy, zawartości tłuszczu, pożądanej wartości kalorycznej oraz innych składników stosuje się różne zamienniki cukru lub/ i tłuszczów  Powszechnie stosowanymi zamiennikami są poliole, polidekstroza, inulina, oligosacharydy, które pozwalają na uzyskanie zbliżonych parametrów struktury i charakterystyki topienia.

 

Intensywne systemy słodzące Sucrativ mogą stanowić główne źródło słodyczy  w lodach o obniżonej wartości kalorycznej lub być doskonałym uzupełnieniem słodyczy pochodzącej od innych składników

 

Mogą też być użyte do podniesienia poziomu słodyczy lodów tradycyjnych bez dodatkowych kalorii, nie wpływając przy tym na topliwość, napowietrzenie czy tez inne parametry lodów.

 

Poniżej w przedstawiono wybraną kompozycję słodzącą Sucrativ polecaną do w/w zastosowań

 

 

Produkt

Intensywność słodyczy w stosunku do cukru

Typowe dawki

Odpornośc na procesy pasteryzacji, UHT

Stabilność słodyczy w środowisku kwaśnym

Uwagi

Sucrativ IC50

50

0,5- 2,0

bardzo dobra

bardzo dobra

Polecany do podnoszenia słodyczy lodów tradycyjnych

 

Zadaj pytanie o "Lody"