tel
Pozostałe zastosowania

 

Intensywne kompozycje słodzące Sucrativ mogą być stosowane jeszcze w wielu produktach spożywczych przynosząc korzyści ekonomiczne, technologiczne, żywieniowe i smakowe .

 

W wyrobach delikatesowych takich jak sosy, ketchupy dressingi, marynaty rybne, gdzie pożądany poziom słodycz jest zdecydowanie niższy niż w innych wyrobach spożywczych, przyczyniają się głównie do złagodzenia smaku kwaśnego bądź też dopełnienia słodko-kwaśnych wrażeń smakowych.

 

Dodatkową korzyścią ze stosowania Sucrativu zamiast cukru, w produktach delikatesowych nie poddawanych konserwującej obróbce termicznej jest poprawa stabilności mikrobiologicznej.

 

W wyrobach piekarniczych takich jak herbatniki, ciasta, zawierających standardowo niewielką ilość cukru, uzyskać można zmianę lub poprawę smaku poprzez dodatkowe dosłodzenie.

 

 

Poniżej w przedstawiono wybrane kompozycje słodzące Sucrativ polecane do w/w zastosowań

 

 

Produkt

Intensywność słodyczy w stosunku do cukru

Typowe dawki

Odporność na wysokie temperatury, pieczenie

Stabilność słodyczy w środowisku kwasnym

Uwagi

Sucrativ 7120

200

0,1- 0,4

bardzo dobra

bardzo dobra

Polecany do wyrobów delikatesowych

 

Zadaj pytanie o "Pozostałe zastosowania"